måndag 15 juli 2013

Mejkade och fejkade modeslavarLåt mig vara lite ytlig och ägna mig åt mode och utseende en lat semesterdag i juli. Först av allt konstaterar jag att mode och utseende till stor del handlar om tycke och smak och att ögat vänjer sig vid nymodigheter, hur konstiga och oestetiska de än är de introduceras.

Vi är styrda av modet långt mer än vi vill medge och tar det till oss i tron att vi gillar det som är modernt i klädväg och makeup. Allt fler är beredda att undergå skönhetsoperationer för att motsvara det gällande kroppsidealet.

De flesta kvinnor och män vill vara till sin fördel. Förr ville man framhäva det som var snyggt i sitt utseende och dölja brister. Man var noggrannare med vad som var klädsamt, vad som passade ens färger och figur (det måste vara ett k-märkt ord!). Det fanns också regler för hur man skulle klä sig vid olika tillfällen och fester; kort klänning eller kjol på en dagen, långklänning på en finare kvällsfest.

Nu har klädkoden luckrats upp och folk klär sig som de vill oberoende av ålder och kroppstyp, tror de i alla fall. Det finns många exempel på idiotiskt mode som kvinnor och också män slaviskt följer utan att reflektera över om det är vettigt eller ens snyggt. Igen; det är en fråga om smak, men jag tycker att det finns vissa grundläggande estetiska värden och regler som alltid håller.

Skyhöga klackar är modernt och anses vara kvinnligt och snyggt. Visst, på dem som klarar av konsten att gå i högklackat. Jag har sett många som knäar sig fram och som tydligen tycker att klackskorna är obekväma eftersom de sparkar dem av sig redan tidigt på kvällen och går i strumplästen.

Svart behå som syns under en ljus transparent blus är bara fult i mina ögon, ävensom svarta leggings under en vit spetsklänning mitt i sommaren. Byxorna är nu ofta så tajta att de korvar sig runt knäna och ibland får jag för mig att de som har de allra tajtaste benkläderna har glömt kjolen hemma.

För ett antal år sedan gick alla, såväl tjocka som smala, i korta toppar som lämnade magen bar. Till det bars extremt lågt skurna jeans. Var man riktigt inne hade man stringtrosor som gärna fick synas ovanför byxlinningen. På tal om stringtrosor, sådana har jag aldrig haft, men jag kan tänka mig att de är obekväma när de skär in i stjärten.

Det konstlade är högsta mode. Många kvinnor, och män med för den delen, färgar håret superblont fastän de är mörka i sig själva. Svart hår har länge varit på modet, men få nordbor klär i det. Korpsvart hår mot ett åldrande ansikte är onaturligt och missklädsamt i mitt tycke och jag frågar mig vad det är för fel på grått hår. Det mest vämjeliga är ändå när utväxten syns i ett färgat hår.

Ju mer mejkad och fejkad med färgat hår, lösnaglar, piercingar på de mest konstiga ställen, vulgära tatueringar, silikonbröst mm. , desto modernare. Ursäkta, mina damer, men ibland undrar jag om modeskaparna och trendsättarna kan få kvinnor att klä sig och manipulera sin kropp precis hur som helst.

Har ni märkt att modet föreskriver accentuerade ögonbryn idag? Mina har med stigande ålder blivit ljusare, så en dag i våras gick jag i min fåfänga till en skönhetssalong och lät färga ögonbrynen mörkbruna.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar