tisdag 14 januari 2014

Infantiliseringen av teveunderhållningen



Fastän jag är en av dem som bedyrar att de sällan ser på teve måste jag bekänna att det blev en del tevetittande under julhelgen. För övrigt behöver man inte sitta länge framför teven för att kunna konstatera att tevemediet präglas av snuttifiering och förenkling.

All reklam och alla trailers för kommande program tyder på att särskilt underhållning på teve håller på att likriktas och infantiliseras. Jag går så långt att jag börjar undra om det finns ett syfte med denna, som jag ser det, undermåliga underhållning som vi översköljs av. Är det kanske så att man (vem?) vill vagga in tevetittarna i någon sorts värld där kändisar leker fåniga lekar, tävlar om vem som kan utstå de värsta prövningarna eller där celebriteter viker ut sig och berättar om sina privatliv, gråter en skvätt, kramas och berömmer varandra. Man kan fråga sig hur mycket av allt detta flamsande som är regisserat och tillrättalagt; för det mesta kokar man soppa på en spik. Jag menar, hur spännande är det se Lasse Åberg köra bil? Vill vi veta när Malena Ernman förlorade oskulden? Dessutom, när seriösa artister ställer upp i den här typen av program blir jag besviken och misstänksam. Men det gäller förstås för alla stjärnor att synas. Fjantandet på teve kanske ger karriären en skjuts om ens stjärna håller på att dala.

På tal om lek- och tävlingsprogram: Så ska det låta har definitivt överlevt sig själv. Finns det någon som orkar se programmet längre?

Talkshower som Skavlan, En kväll med Anne och Hannah och Bettinas soffmys finns det gott om. Igen samma koncept; kändisar talar ut. Programledarna försöker locka sensationella bekännelser ur gästerna, så att vi får gotta oss åt snaskiga detaljer i deras liv. En gång hände det sig att en känd skådespelare vägrade svara på fräcka frågor om dennes kvinnoäffärer.  Trots enträgna försök fick Skavlan ge sig och svaret uteblev. Någon enstaka gång kan det uppstå en intressant diskussion, men oftast klämmer man in så många gäster i studion att någon fördjupning aldrig hinner ske och det är knappast meningen heller. Man avrundar med kallprat och ett intetsägande musikstycke.

Matprogrammen är ett kapitel för sig, men sorterar också under kategorin onödig underhållning. Det finns en uppsjö av program där man lagar mat, tävlar i mat och röstar ut varandra i bästa robinsonstil, ni kommer ihåg mobbningsprogrammet Expedition: Robinson, som väckte indignation och upprörda känslor i början. Nu är vi så vana och avtrubbade av Idol och liknande shower att vi knappt reagerar på kritiken och avfärdandet som deltagarna får utstå.

Det finns ingen gräns för vad programmakarna kan hitta på för att förströ och på samma gång förslöa och fördumma tevepubliken. Bonde söker fru, Fångarna på fortet, Big Brother, Farmen, Halvåtta hos mig . . . Nya program kommer hela tiden. Som bäst gör SVT reklam för ett nytt program som säkert håller stilen. Trädgårdskampen heter det. Vi kan bara föreställa  oss vad det kommer att handla om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar