onsdag 20 augusti 2014

Tillvarons olidliga kontrasterVår värld är full av konflikter, motsägelser och kontraster. Det är svårt att begripa och handskas med kriser som pågår ute i världen, men också med sådana som direkt drabbar en själv. För det mesta står man maktlös och handfallen inför Ukrainakrisen, svälten i Sudan, Gazakriget och alla andra oroshärdar som blossar upp utan ände på vår jord.

Lika maktlös kan man vara inför problem i närsamhället. Jag känner vanmakt och sorg när jag ser alkoholisten som vinglar gatan fram och pratar för sig själv. Jag tycker synd om den ensamma åldringen som mödosamt tar sig fram med sin rollator, och jag ryser vid tanken på att det kan vara jag som går där inom en överskådlig framtid. Jag känner närmast ursinne när jag hör om någon som blir mobbad i skolan.

Tillvaron blir allt mer konfliktfylld och när jag konstaterar det menar jag inte bara alla konflikter i stora världen, utan också i vårt personliga liv. Åtminstone jag tycker att det är jobbigt med de olika budskap vi ideligen nås av, uppmaningar som motsäger varandra. Konsumera mera – downshifta och värna om jordens resurser. Res till länder där man kan turista billigt – betänk att lokalbefolkningen lever på existensminimum. Njut av livets goda, unna dig lite fine dining – gå ner i vikt, börja motionera. Var nöjd med din kropp, några bilringar kring midjan spelar ingen roll – låt fettsuga din mage, förstora dina bröst.

Nästan varje dag måste vi göra val som kräver att vi tänker över konsekvenserna av våra beslut. Det är val som försvårar vårt liv och det ska det också göra. Ett världssamvete är det få av oss som har; det räcker så bra med det dåliga samvetet man lider av i sitt eget liv, men ibland sammanfaller de två. Jag menar så här: Köper du Roundup för att utrota ogräs i din trädgård kanske du får dåligt samvete när du tänker på att medlet är skadligt för miljön.

På ett privat plan kan konflikterna och kriserna röra sig om plågsamma minnen som jagar en, relationsproblem som ställer till det, släktfejder som gör livet surt, ofrivillig ensamhet och hälsoproblem. När man inte mår bra, det gäller både det fysiska och det psykiska måendet, är det förstås det som bekymrar en mest. Har man ont i ryggen är det hart när omöjligt att koncentrera sig på något annat än den onda ryggen. Kanske man tänker att mänskor som har allvarliga sjukdomar har det värre ställt. Men vad hjälper det när magen krånglar eller man har drabbats av en svår förlust? Har man ett liv fullt av bekymmer väger ebolaepidemin i Liberia ganska lätt.

Var och en står sig själv närmast. Var och en strävar vi efter harmoni och lycka och kanske till och med efter något slags förhöjd livskänsla. Och varför skulle vi inte det? Det är vår plikt att vara lyckliga.

Jag vill att allt ska vara bra och att alla ska må bra. Särskilt jag själv. För att undvika obehag och weltschmerz bläddrar jag snabbt förbi tidningssidorna med bilder av flyktingar på väg ur ett krigshärjat land. Jag vänder bort blicken när tevebilderna på hungrande barn blir för närgångna. Jag motar bort de ångestfyllda tankarna och lever i min kokong.

Världen står i brand och jag grubblar över hurdan tröskel som blir snyggast i vårt nyrenoverade kök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar