lördag 19 mars 2016

ÅterträffenDet blev många kära återseenden och kramar på skolgården en julikväll i somras när vi som tog studenten för fyrtio år sedan sammanstrålade för en återträff.

En del kände man inte igen, men efter en stund gick det upp ett ljus. Det var ju Gun och Anki, Håcki och Lars-Ove, för så hette flickorna och pojkarna på den tiden.

-Hej, så roligt att se dig! Det var länge sedan. Du är dig lik, sa vi till varandra.

Somliga var sig faktiskt väldigt lika; samma temperament, samma utstrålning som för fyrtio år sedan, bara mycket klokare och säkrare. De flesta hade fått en värdighet och till och med en pondus som de naturligtvis inte hade som 18-19-åringar. De blyga hade blivit mer öppna och pratsamma, de malliga mer ödmjuka och de som var annorlunda hade blivit vanliga, eller kanske kunde vi nu uppskatta annorlundaheten på ett annat sätt.

Av dem som blev ihop i gymnasiet var det bara ett par som fortfarande höll ihop. De forna flick- och pojkvännerna såg på varandra med en viss munterhet och ett visst milt samförstånd - det var då det.

Alla hade förstås blivit äldre och rynkigare och en och annan hade lagt på några extra kilon. Trots förändringar och förvandlingar som tiden utsätter oss för, såg jag mina gamla skolkamrater sådana som de var då för länge sedan. Bakom flinten och tanthullet fanns de alla, det gamla gänget, och jag berördes och rördes vid tanken på hurdana vi var då det begav sig, förvirrade och sårbara, tillika som vi var tvärsäkra och kaxiga, och hurdana vi är nu, kanhända desillusionerade och luttrade, men massor av erfarenheter rikare.

Det rådde en varm och hjärtlig stämning den regniga sommarkvällen på Segelpaviljongen där vi firade vårt studentjubileum. Vi ägnade oss åt minnen, skrattade när vi mindes våra upptåg och vår påhittighet. Vi kom ihåg hur förskräckta lärarna blev när vi hade en långhårig pojke att iklä sig särk och luciakrona och skrida in i festsalen. Vi mindes den bävan vi kände inför delgivningen av studentexamensresultaten. Skulle man klara finskan? Hur gick matte?

För tjugo år sedan hade vi också en träff och då handlade det mest om arbete och barn, eftersom många av oss var mitt uppe i familjelivet och karriären. Då visade vi bilder på barnen för varandra och berättade om våra jobb och strävanden.

Nu var det mer avslappnat och prestigelöst – vi hade kommit så långt i livet att vi inte brydde oss om att prata jobb, och de flesta som var föräldrar hade utflugna barn, några var rentav mor- och farföräldrar. Ingen skröt om sina barns eller sina egna framgångar. Det var i stället pensioneringen som hägrade, en del befann sig redan i det efterlängtade tillståndet och njöt av att ha arbetslivet bakom sig.

Mot slutet av kvällen diskuterade vi en eventuell återträff om tjugo år om vi då lever och har hälsan. Hur gamla vi kommer att vara då iddes vi inte tänka på.

Vem paret var som fortfarande håller ihop var? Det var, det är min man och jag. Vi blev båda student 1975.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar