torsdag 12 september 2013

En humanistisk manifestationAteism är inte en tro. Att inte tro är inte att tro. Ateism är inte en ideologi. ”Ateism är namnet på uppfattningen att gudar inte existerar.” Så definierar Christer Sturmark ateism i sin bok Tro och vetande 2.0. Ordet ateist består av prefixet a som betyder ”inte” och teist som betyder ”gudstroende”. Teist går tillbaka på theos, grekiska för gud.

Humanism är en ideologi som ofta innefattar ateism. Humanisten har ett mänskovänligt och inkluderande förhållningssätt till sin omvärld. En humanist tycker att ”världen är tillräckligt fascinerande som den är utan magi och övernaturliga väsen”, säger Sturmark i sin bok. En ateist behöver inte nödvändigtvis omfatta en humanistisk livssyn, hen kan vara lika konservativ som en fundamentalist i andra frågor fastän hen inte har någon gud.

En ateist och humanist har tänkt över sin ståndpunkt och är det inte bara av gammal vana. De flesta i Finland och antagligen i övriga världen föds in i någon religion. Därför har man som ateist-humanist varit tvungen att fundera på livsåskådningsfrågor innan man tagit avstånd från religionen. Man kan anta att existentiella frågor diskuteras och att religiösa dogmer och riter ifrågasätts oftare i icke-religiösa kretsar än bland t. ex. vanekristna, dvs. mänskor som hör till kyrkan av slentrian och för att det kristna arvet genomsyrar vårt samhälle och vår kultur.

Det går en klar skiljelinje i livssyn mellan icke-troende och troende. Det märks inte minst i den debatt som planerna på en pridefestival i Jakobstad nästa sommar har väckt. Humanisten välkomnar en sådan manifestation, för att hen har en tolerant syn på annorlunda sätt att leva och vara. En humanist kan inte förstå varför homosexualitet skulle vara syndig och onaturlig. En humanist kan inte förstå hur någon har mage att lägga sig i hur ens medmänskor lever sitt liv, allra minst deras sexliv. Är inte den kristna guden en god gud som med öppna armar välkomnar alla sorters mänskor i sin stora famn? Visst, men inte hbt-mänskor. Var inte Jesus den som förbarmade sig över de annorlunda och utstötta? Visst, men inte över homosexuella, tycks de värdekonservativa kristna mena. Inkonsekvent, säger humanisten.

Skiljelinjen mellan konservativ kristen livssyn och humanistisk livssyn är svår att överbrygga. De representerar två oförenliga synsätt. Aldrig mötas de två.

Trots min pessimism önskar jag att homosexuella, heterosexuella, bisexuella, transsexuella, asexuella, ateister och religiösa kommer att delta i en glad och livsbejakande prideparad på Jakobstads gator sommaren 2014.

 

1 kommentar:

  1. Nog är det märkligt att det faktiskt finns skäl att upplysa allmänheten om det uppenbara i detta. Jag förstår inte varför det är en viktig poäng (eller poängförsök) för påfallande många kristna debattörer att föra fram argumentet att ateism är ett annat sätt att tro. Brister det månne i fattningsförmågan eller griper man efter allt som ser ut att vara halmstrån?

    issi

    SvaraRadera