måndag 23 mars 2015

Snacka om mat


 

Tycker ni som jag att det talas och skrivs alldeles för mycket om mat nuförtiden? Och att det köps för mycket mat? Och att det finns för mycket mat?

När jag går och handlar mat i en av de större marketarna och ser överflödet, alla korvar, ostar och andra livsmedel som tornar upp sig på hyllorna, för att inte tala om raderna av sötsaker och läsk, förnimmer jag en känsla av olust och vill fort därifrån. Jag förundras över kunden som i sakta mak går med sin vagn fullastad med varor och lassar på ännu mer. Som om matshoppandet vore ett nöje. Som om det fanns en njutning i att se all mat och veta att man kan köpa precis vad som helst i butiken. Att gå omkring bland varorna invaggar oss i en falsk trygghet; mat finns så att det räcker och blir över. Det är självklart för oss, men kom ihåg att det inte är det för alla här i världen.

Lättillgängligheten är förrädisk. Alla som besöker mataffärerna vet hur lätt man låter sig lockas att plocka åt sig påsar och burkar med läckerheter och onyttigheter som man skulle klara sig utan. Själv brukar jag se åt ett annat håll när jag går förbi godishyllorna för att inte inledas i frestelse. Egentligen är det inte så konstigt att fetma är ett vanligt problem. Fetman korrelerar med tillgången på matvaror.

Att äta gott är en njutning. Det håller de flesta med om. Trenderna inom kokkonst och dieter är oräkneliga: LCHF, glutenfritt, laktosfritt, vegetariskt, stenålderskost, den ena trenden avlöser den andra. Folk diskuterar passionerat maträtter de har ätit och rätter de ska tillreda. Man åker långa vägar för att köpa de rätta ingredienserna och kryddorna. Det ska vara sichuanpeppar till den exotiska kötträtten, granatäpplen till moussen och portvin till gorgonzolan.

Maten spelar en stor roll i vårt liv. Men den spelar en alltför stor roll i mångas liv och det är något osunt med det enorma matintresset. Man lever för att äta medan man borde äta för att leva.

Tänk, vad attityderna till livets nödtorft – mat – har förändrats bara under min livstid! I min barndom gick man till närbutiken och köpte sin mjölk, sitt bröd och sina korvskivor. Det fanns inte mycket att välja bland; medwurst och lördagskorv, edamerost och schweizerost, blandbröd och franskbröd, ungefär.  Då kunde vi inte föreställa oss hur matbutikerna skulle komma att se ut i framtiden.

Ville vi riktigt lyxa till det, för att använda ett modernt uttryck, gjorde vi varma smörgåsar till lördagskvällens mys. Numera har vår menu och därmed vårt språk berikats med andra mackor: panini, bruschetta, wrap, bagel; ett slags smörgåsens gentrifiering.

Som motvikt till och reaktion på alla trender inom matlagning, börjar en trend av nyenkelhet ta form, en sundare variant av matintresse. Man köper närproducerat, giftfritt odlat och rättar kosthållet efter tillgången på frukt och grönt enligt årstid. Kanske man håller på att bli mera måttfull utan att för den skull ge avkall på smaken. Det är en sympatisk trend, tycker jag.

 De här tankarna kom till mig när jag stretade hemåt med mina matkassar på styrstången, nöjd över att jag hade lyckats få tag på garam masala till den indiska morotssoppan som jag skulle koka till middag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar